Sedert het ontstaan van het project Tapori van Inge Debrouwere, zijn wij met een aantal vrienden en mensen uit Moorsele (geboortedorp van Inge) en omstreken, begaan met het reilen en zeilen van het project. Sinds enkele jaren werd onze groep gedoopt met de naam Amigos de Tapori.

We steunden toen –en nu nog steeds- niet alleen financieel, maar ook met raad en daad.  De meesten onder ons reisden al meermaals naar Ecuador om er in Tapori een handje (of meer) toe te steken.  Op die manier kennen we zeker ook de noden, de gevoeligheden maar ook het belang en de noodzaak van dit project  voor de plaatselijke bevolking.

We willen als Amigos de Tapori een brug slaan tussen Ecuador en Vlaanderen.  Wat we leren van Tapori en de mensen ginds, proberen we over te brengen naar hier en omgekeerd.    

Sensibiliseren is onze leuze!

Dit doen we concreet door activiteiten te organiseren, waardoor we onrechtstreeks ook geld inzamelen die we uiteraard volledig naar Tapori doorstorten.

We verkopen artisanaat uit Ecuador alsook gadgets die de jongeren in Tapori zelf maken. Onze Tapori-stand  is te vinden op Kerstmarktjes, Oxfam-kado-beurzen of tijdens onze eigen activiteiten.  Deze kleurrijke Ecuadoraanse standjes zijn vaak een aangename blijkvanger voor de passant.  Zo bereiken we soms een publiek dat Tapori niet echt kent.                                                                                

We zijn mee met onze tijd, want sinds kort creëerden we met hulp van vrienden een soort gelegenheids-webshop waar onze te verkopen artikelen kunnen besteld worden.

We zijn ook lid van de Mundiale raad van de gemeente Wevelgem die Tapori elk jaar met een mooie som beloont.  Dit krijgt Tapori uiteraard niet zomaar.  Inge dient jaarlijks uitgewerkte projecten in die moeten voldoen aan de eisen voor Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (door de Verenigde Naties vastgesteld als de nieuwe mondiale duurzame ontwikkelingsagenda voor 2030).  Tapori werkt al jaren volgens deze doelstellingen en is zo bij de gemeente Wevelgem gekend als een duurzaam en te vertrouwen project.  Twee van onze Amigos de Tapori-leden, Mieke Baes en Agnes Bruneel vertegenwoordigen Tapori in deze Mundiale raad en zijn alzo de schakels tussen Tapori en de gemeente.

Op vraag van scholen, parochies of andere organisaties die iets willen doen voor Tapori, gaan wij spreken en powerpoints of filmpjes tonen over het project.

We zijn met een kleine kerngroep van 4 mensen, maar we kunnen steeds rekenen op een vaste én variabele groep van medewerkers aan onze activiteiten.  Zin om ook een handje mee uit te steken tijdens onze activiteiten?  Contacteer ons gerust: dany.taelman@telenet.be of abruneel@scarlet.be

Naast Dany Taelman en Agnes Bruneel zijn ook Mieke Baes en Mieke Demuynck de sterkhouders van  Amigos de Tapori.

Activiteiten

In het verleden organiseerden we o.a. het toneelstuk Tanya van het Lichtervelds reizend ‘Theater Esperanza’.  Het lig-concert van het meerstemmig koor AWIRA werd een succesvolle activiteit in 2019. Corona stak al tweemaal een stokje voor onze plannen.  Zo kon in 2020 de geplande toneelvoorstelling: Droomexpress, niet doorgaan.  Ook in 2021 werd onze  ‘met Tapori aan tafel’ in extremis door te veel besmettingen, afgelast.

Dit jaar plannen we een fietstocht t.v.v. Tapori.  Zodra de datum hiervoor vast staat, vermelden we het op de website van de Vogel van Papier.

Dany Taelman, Mieke Baes, Mieke Demuynck en Agnes Bruneel