VOOR EEN LEKKERE AFSLUITER VAN DE ZOMER:

HET RECEPTJE VAN EEN ANDERE CEVICHE 

Deze zomer maakten we in Belgë weer verschillende keer ceviche klaar, deze keer naar het recept dat we bij gelegenheid in Tapori gebruiken. Zeker bij warm weer werd het gerechtje door velen gesmaakt en kwam de vraag naar het recept ervan.

Bij deze, met veel plezier en smakelijk!       

Ingrediënten voor ongeveer zes personen

  • 1 kg roze garnalen (liefst ongepeld) of 1 kg vaste witte vis in kleine blokjes gesneden
  • Een teentje look
  • 1 tas (300 ml) van het water waarin je de garnalen of de vis gaarde
  • 3 tomaten in kleine stukjes gesneden
  • 1 rode ui in fijne snippers, een tijdlang gepekeld in een handje zout en daarna afgespoeld en “uitgewrongen” onder stromend koud water
  • Een beetje fijngesneden koriander en/of peterselie
  • 1 koffielepeltje mosterd (van die gele “amerikaanse” mosterd, niet Wostyn)
  • Sap van 3 citroenen
  • 1 of 2 glazen appelsiensap (al naargelang je eigen smaak)
  • Zout
  • Zoute popcorn, bananenchipkes, geroosterde maïs…

Bereiding

De garnalen of de vis even garen in water met een gekneusd teentje look en een beetje zout. Let wel: Laat de garnalen of de vis niet te lang koken want dan wordt alles taai.

In een blender twee tomaten mixen met de helft van de gesnipperde ajuin, 300 ml van het kookwater, een koffielepel mosterd, de peterselie en/of koriander (naar smaak), het sap van drie citroenen en het appelsiensap

Dit vocht in een grote kom laten bezinken en naderhand het schuim dat zich bovenop vormt verwijderen.

Alles voldoende lang en goed afkoelen.

Een uurtje voor het opdienen de stukjes tomaat, de rest van de gesnipperde ajuin en de garnalen of de vis. Indien nodig mag je ook nog wat zout toevoegen.

Opdienen met zoute popcorn, bananenchipkes, geroosterde maïs, stukjes gekookte of gebakken zoete aardappel voor een peruaanse vibe,…

Je kan op tafel ook nog een bordje met stukjes citroen,  ketchup, mosterd, zout,… plaatsen zodat iedereen de ceviche naar eigen smaak kan afwerken.

BUEN PROVECHO!