Ik had het beloofd: Deze Vogel van Papier zou blijer zijn dan de vorige nieuwsbrief. ’t Is niet dat de dikke mist hier ineens opgeklaard is. Maar door de tijd en energie bewust te richten op datgene wat mooi is of waar we wel een positief verschil kunnen maken krijgen de dagen weer kleur en licht.

En daarom hier op de eerste pagina verslag over… sprankelend leven!

Dat 2024 een “baby-boom”-jaar zou worden, zagen we vorig jaar al aankomen.
En ondertussen hebben we al veel pasgeboren kindjes gezien in de consultatie, met welklinkende namen als Kamala Esmeralda, Thiago Isaac, Benjamin Gael, Aitana…

Hier en daar waren er wat kleine strubbelingskes bij de start, maar alles overkomelijk en dus vooral blije consultaties met gelukkige mama’s en papa’s. Je ziet op de meeste foto’s dat de oma’s ook meekomen op die eerste consultatie. Zij nemen hier nog steeds vaak de eerste zorgen voor hun (schoon)dochter en kleinkind op zich. Ze maken kippensoep, anijsthee en havermoutpap, en wassen en wiegen de baby. De mama’s kunnen zo in alle rust en zonder uur of haast borstvoeding geven. Veel nieuw leven dus, waarbij generaties elkaar snel opvolgen.

Want dit jaar blijken de tieners extra hun best te doen. In Tapori houden we cijfertjes bij en zo weten we dat bijna ieder jaar ongeveer 1 op 5 zwangere vrouwen jonger dan 20 is. Maar dit jaar komen we zeker uit op 1 tienerzwangerschap op vier, als het al niet 1 op drie wordt.

Nu en dan zien we heel jonge meisjes, 16, 15… of veertien zoals ook nu weer.. Dan is het altijd wel even slikken tijdens die consultaties. Meestal komen ze met hun moeder en is de sfeer zwaar en bedrukt… De moeders zeggen dan bijna altijd iets in de aard van “ik droomde dat jij een beter leven zou hebben dan ik, dat je iemand zou worden”, terwijl hun zwangere dochter voor zich uit zit te kijken, beduusd, overrompeld… We doen ons best, maar deze consultaties zijn vaak bitter en moeilijk.

De meesten van de tienermoeders zijn iets ouder, 17 of 18, laatste middelbaar of net afgestudeerd, zonder uitzicht op verder studeren, soms even gaan werken, en dan al vlug een lief en zwanger… roze wolken en sprankels… op zoek naar nieuw en mooi leven…

n zo komen we bij Anahí, ons prutske en koningskind, want ze werd geboren op Driekoningen, op 6 januari 2005. Wie de vogel van papier al lang leest, herinnert zich misschien wel het verhaal van Margarita die haar eerste zoontje kreeg toen ze 13 was. Enkele jaren later werd Anahí geboren, op 7 maanden zwangerschap, en Margarita had geen moeder of schoonmoeder bij wie ze terecht kon. Zo zorgden wij gedurende twee maanden voor haar en voor Anahi, een prematuurke dat amper twee kilogram woog. Dat was een heel intense en mooie ervaring voor iedereen bij ons thuis, iets waar we nog graag aan terugdenken.

Ondertussen is Anahi 19 jaar en nu verwacht zij haar eerste kindje in augustus… een beetje beduusd maar ook blij en vol illusie… op zoek naar nieuw en mooi leven… waar ook wij graag en dankbaar en vol liefde deel van mogen zijn.