Een Andere Ceviche – zoals Saulo die het liefste eet

Een ceviche kan je met veel verschillende ingrediënten en op heel verschillende manieren klaarmaken. Meestal wordt de vis rauw “gegaard” in een zuur, vaak citroensap. Maar hier volgt een receptje voor wie liever geen “rauwe” vis eet.

Ingrediënten (voor vier personen)

  • 500 gram vaste witte vis (tonijn, lotte, tilapia,…)
  • 2 tomaten, in blokjes gesneden
  • Encurtido van 2 ajuinen
  • Sap van twee (of meer) citroenen
  • Zout
  • Aji of pikante rode pepertjes
  • Fijngesneden koriander
  • Heel fijn gesneden stukjes selder
  • Gepofte maïs (popcorn) met zout bestrooid (niet met suiker!)
  • Zoute of pikante bananenchipkes of geroosterde maïs
  • Eventueel als bijgerechtje: schijfjes avocado, stukjes gekookte zoete aardappel, …

Bereiding:

  • De vis in kleine blokjes snijden en die blokjes gaar koken in water (zonder zout)
  • De blokjes met een schuimspaan uit het water halen en snel afkoelen in de koelkast
  • Het water waarin de vis gekookt werd zeven en ook snel laten afkoelen (eventueel met ijsblokjes).
  • Enkele visblokjes mixen met een beetje van het water, en dat opnieuw toevoegen aan de rest van het kookwater. Dat ziet er dan uit als “tijgermelk”, en wordt ook “leche de tigre” genoemd!
  • Eenmaal alles goed gekoeld is (belangrijk!) kan je de vis en de tijgermelk in mooie kommetjes verdelen.
  • Daarna kan iedereen zijn/haar ceviche afwerken met stukjes tomaat, gepekelde ajuintjes, citroensap, koriander, zout, blokjes selder, pikante pepertjes… alles naar eigen smaak en believen
  • Als bijgerechtjes wordt de ceviche geserveerd met zoute popcorn, geroosterde maïs, bananenchipkes en eventueel avocado, zoete aardappel,…

Laat het smaken!

 

De gepekelde rode ajuintjes = “Cebolla encurtida”

  • Twee rode ajuinen in heel fijne snippers snijden
  • Bestrooien met een koffielepel zout en goed mengen
  • Gedurende minstens 20 minuutjes laten “pekelen” (het mag gerust meer tijd zijn)
  • De ajuinsnippers daarna in een vergiet en onder stromend koud water uitspoelen en zelfs een beetje uitwringen
  • Het sap van een halve citroen en een half koffielepeltje suiker toevoegen en weer goed mengen
  • Alles nog eens minstens 20 minuutjes laten trekken

Je kan in de Vlaamse keuken die “encurtido” gebruiken zoals je zure komkommertjes of zilveruitjes gebruikt een broodje met gehakt of met kaas, een sandwich, een slaatje met stukjes tomaat,…

Je kan de ajuintjes op voorhand klaarmaken en ook enkele dagen in de koelkast bewaren.