Na 24 dagen stonden we plots weer in het station van Veurne. 24 dagen gevuld met een fantastische bende, gezellige Ecuadorianen, de tofste kindjes, de meest prachtige landschappen, interessante watervalwandelingen, de meest betoverende sterrenhemel die ik ooit zag… . De wereld is zo veel meer dan ik ooit had kunnen dromen. Dit is werkelijk een reis om nooit de vergeten. (Ans).

Over het algemeen verbaasde ik me over de gastvrijheid en vriendelijkheid van de mensen daar. Hier in ons Belgenland is het soms te veel voor sommigen om hallo te zeggen, daar was het heel anders.
Overal waar je ging zei iedereen die je tegenkwam “hola”. Bijvoorbeeld in het amazonewoud waren de gidsen zo vriendelijk en gastvrij, één van de gidsen (Romulo) leerde ons (de jongens) dan ook een typisch Ecuadoraans kaartspel dat mij zal bijblijven voor de rest van mijn leven. En dan moet ik ook nog vertellen over de prachtige natuur daar. De wandelingen die we maakten, de uitzichten die we bekeken, de steden die we bezochten… één voor één prachtig.
De befaamde wandeling naar de waterval was ook het toppunt voor mij. Met mijn hoogtevrees heb ik daar echt mijn grenzen verlegd en dat is achteraf echt een voldoening. De vulkanen vond ik ook wondermooi, zeker de zonsondergang bij de Chimborazo was prachtig. (Jarne)

Ik ben dankbaar dat ik dit avontuur heb mogen meemaken, want het heeft me vele dingen doen inzien. Iets wat ik zeker nooit zal vergeten, was de lange wandeling met de waterval. Hoewel deze toch wel één van de lastigste en gevaarlijkste was, houd ik er een positieve herinnering aan over. Het was leuk om te zien hoe iedereen elkaar hielp. En wat ik vooral voelde, was dat ik achteraf veel voldoening ervan had. Niet alleen omdat we veel hebben gewandeld, maar ook door sommige angsten die ik heb overwonnen. Bijvoorbeeld de grote afdalingen op de stenen. Ik besef nu ook dat ik veel liever wil gaan sporten. Hoewel het eerst op de tanden bijten is, word ik er achteraf veel gelukkiger van. (Evi)

Ik wist al op voorhand dat Ecuador een reis was om nooit te vergeten. Maar besefte vooraf absoluut niet dat er zoveel variatie te zien was. We hebben vele uitersten gezien. Bergen en strand, sneeuw en stralende zon, natuur en cultuur,…  een heleboel hoogtepunten meegemaakt, zoals het regenwoud, Isla de la Plata, de alpaca’s in Casa Condor,… Ik heb geen beetje spijt dat ik ervoor koos om dit avontuur aan te gaan, want Ecuador heeft alles behalve teleurgesteld. Integendeel, het was nog zoveel mooier dan dat ik al had verwacht. (Evi)

Ik wil iedereen bedanken voor deze mooie ervaring en ik mis het elke dag een beetje meer… (Mina)

Aan iedereen die meewerkte aan deze reis een dikke merci. Aan de leerkrachten (ondertussen goede vrienden) ook nog eens dank u dat ik mee mocht. Dit zal ik voor altijd bijhouden.💛💙❤ (Jarne)

Ik zal heel veel onthouden van wat ik heb mogen meemaken in Ecuador, maar vooral van in Tapori zelf. Dat vond ik nu misschien wel het leukste van de hele reis. Toen we in Tapori binnen kwamen, werden we al direct zeer hartelijk ontvangen. Iedereen was zo vriendelijk. Het was heel leuk om er te mogen meehelpen. Het eten was er ook altijd heel lekker. Als ik nog eens zou mogen en kunnen gaan zou ik dat zeker doen. (Indra)

Inge en haar gezin zijn een heel warm gezin die ons de hele reis verwend hebben. Ze hadden alle uitstappen goed voorbereid, wasten geregeld onze kleren, zorgden steeds voor een lekker ontbijtje en eten als we terug kwamen van Tapori. Ik vond het ook fijn dat er steeds iemand van de dochters meeging. Vier toffe en hartelijke dames. Saulo is een fantastische kok en muzikant. Het optreden van Jayac was een hele belevenis. Ik vond het ook erg mooi om te zien hoe ze hun huis ook echt een “thuis” maakten voor ons. (Marthe)

We maakten ook spectaculaire wandelingen in de prachtige natuur van Ecuador. Soms was het gevaarlijk, vooral als je naar een waterval ging kijken ;). Maar de natuur was fenomenaal. De planten waren 1000 keer groter dan bij ons, veel kleurrijker en specialer. Ik liep er graag rond. De dieren zijn ook een van de hoogtepunten van mijn reis. Ik zag dolfijnen, walvissen, luiaarden, slangen, … Het was surreëel! Ik ben het gewoon om die dieren te zien in de dierentuin of op tv, maar nu zag ik ze in het echt! GEWELDIG! (Mina)

Om eerlijk te zijn vind ik het heel moeilijk om drie hoogtepunten te kiezen, want volgens mij was de volledige reis gewoon één grote prachtervaring. (Isabeau)

Wat een reis, is het eerste zinnetje dat bij me op komt na een paar weken terug thuis te zijn. Heimwee heb ik zelf nooit gehad dus dat maakte de reis voor me ook veel aangenamer. Ook de verhalen die ik daar gehoord heb blijven me nog bij. Er waren daar zelfs momenten waar ik op het nippertje stond van wenen. Door de reis ben ik niet veranderd maar ik hou toch veel bij in mijn achterhoofd en voel dat ik zoveel meer ervaringen rijker ben geworden. Deze kans was een uit de duizend en ik ben zo blij dat ik deze met mijn twee handen heb genomen. Het was een reis om nooit te vergeten, ook voor een stille genieter. (Louise)

Wat een reis hebben wij allemaal mogen meemaken! We hebben zoveel gezien, zoveel pracht van mensen ontmoet, een reis om U tegen te zeggen! Een paar momenten en mensen sprongen er toch wel boven uit en die deel ik graag met jullie. Eerst en vooral zijn de kinderen, jongeren en de mensen die werken in Tapori één voor één prachtmensen! Ook al ging de communicatie vaak wat stroef, de glimlachjes zeiden meer dan woorden ooit zouden kunnen doen. Een topmoment is sowieso de dag dat we walvissen hebben gezien. FANTASTISCH MOOI! Wauw, wauw, wauw!
Het Amazonewoud was ook prachtig en de 2, langer dan verwachte, wandelingen zullen me ook altijd bij blijven. Het gezin van Inge en de mensen van Tapori zitten in mijn hart! Zalige mensen met een hart van goud. Het enige wat ik nog kan toevoegen is DANK U WEL dat wij deze kans hebben gekregen en het is een reis om nooit te vergeten! (Gemma)

Ik heb heel veel mooie dingen beleefd en mooie verhalen gehoord tijdens ons klein weekje in Tapori. Maar er zijn twee dingen die me echt zijn bijgebleven en die me toch hebben laten nadenken over mijn eigen leven en manier van leven. Geluk is daar niet de definitie van geld. Geluk is bij je familie zijn, geluk is een gezonde familie, geluk is je kinderen een goede educatie geven. Het geluk zit in de kleine dingen en die kan je bij elkaar vinden.
Ook heb ik nog nooit in mijn leven zoveel dankbaarheid gezien, zelfs van de kindjes. Ze konden zichzelf moeilijk verwoorden, dus je wist ook niet of ze het leuk vonden of niet. Een lach op hun gezicht kunnen toveren was mijn enige doel. Een lach van hen raakt je echt in het hart. Ook de knuffels die ik kreeg zal ik nooit vergeten. Ooit ga ik er terug naartoe. De dagen in Tapori zal ik NOOIT vergeten. (Laura).

Overal waar we kwamen waren alle mensen enorm dankbaar en behulpzaam. We werden in de watten gelegd op alle vlakken. We hebben het vaak koud gehad, maar de warmte van de locals was hartverwarmend. Niets was hen te veel. Van tante Miche die elke dag ons bed opmaakte en met ons meewandelende naar het huis van Inge, over de verplegers in tapori, tot de lokale bevolking in de Andes en het regenwoud die lekker eten voor ons maakten en voor de nodige tekst en uitleg zorgden als we iets bezochten. Dankjewel! (Marthe)